Stamppot op mijn manier
Het wordt kouder en dat hebben we vaker zin in wat zwaarder eten, een stamppot bijvoorbeeld. Het nadeel van stamppotten is dat er veel ‘loze’ koolhydraten inzitten: ze vullen goed maar doen niet persé iets goeds voor je lichaam. Maar dan kan anders! Vandaar een recept voor stamppot die gezond, lekker en op een goede manier vullend is!
Wat heb je nodig? (4 personen)
1,3 kilo geschilde en stukken gesneden groenten zoals: zoete aardappel, pompoen, wortel, knolselderij, bloemkool of pastinaak. Voor een wat meer ouderwetsere versie kun je 1 grote aardappel met schil toevoegen. Ik vind de combinatie van pastinaak met knolselderij erg lekker, maar ga vooral zelf experimenteren! En mocht je weten welke je Ayurveda constitutie je hebt (of doe een online test om erachter te komen): kies groente die bij je past.
Pitta -> bloemkool, wortel, aardappel, zoete aardappel, pompoen, knolselderij, broccoli
Vata -> wortel, pompoen, pastinaak, zoete aardappel, rode bieten
Kapha -> veel wintergroenten zijn te zoet voor kapha. Maar zo nu en dan een stamppot kan niet veel kwaad. Kies dus wat je lekker vindt.
300 gram (blad)groente (om er door heen te stampen)
Pitta -> spinazie, waterkers, andijvie, spruiten, boerenkool, rode kool, groene kool
Vata -> venkel, gestoofde bleekselderij of bindsla (romaine sla)
Kapha -> boerenkool, spruiten, rode kool, groene kool, chinese kool, spinazie, andijvie, prei, waterkers, rucola
4 zacht gekookte eieren
1 handje pompoenpitten
1 handje amandelen (Voor Vata amandelen zonder vel, Pitta kan alle noten goed verdragen dus leef je uit en voor Kapha is geen enkele noot geweldig dus wees zuinig)
Specerijen naar smaak (Denk aan paprikapoeder, komijnpoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, chilipeper, oregano; leef je uit!)
Eventueel wat extra toppings: zongedroogde tomaatjes, augurken, zilverui, zelf ingelegde groentes of zelfgemaakte chutneys. Dit alles is niet persé goed voor alle constituties maar wel lekker!
Aan de slag
- Kook de groentes van jouw keuze zo kort mogelijk in een klein laagje water. Giet niet af als het gaar is, dit water is meteen je vloeistof voor het stampen!
- Stoof eventueel de groentes die je wilt toevoegen of stop ze meteen bij in de pan (bijvoorbeeld boerenkool).
- Kook de eieren zacht (5 tot 6 minuten)
- Hak de amandelen fijn. Rooster ze samen met de pompoenpitten kort in een droge koekenpan.
- Stamp de beide soorten groentes door elkaar. Voeg eventueel een beetje zout/peper toe naar smaak.
- Schep de stamppot op een bord, strooi de pompoenpitten en amandelen eroverheen, leg het ei er naast. Laat iedereen zelf zijn toppings kiezen. Eet smakelijk!!