Veel vrouwen lunchen vaak standaard met een broodje. Dat is natuurlijk lekker, maar als je ’s ochtends ook al start met brood, krijg je veel tarwe en gluten binnen. Daar kan niet iedereen goed tegen, en ongemerkt kun je er last van hebben. Ik krijg vaak de vraag wat je dan snel klaar kunt maken voor een gezonde lunch, zonder dat je ’s ochtends veel tijd kwijt bent. Daarom deel ik graag mijn favoriete salade met je.

Lunchen zonder brood heeft als voordeel dat je je minder vol en zwaar voelt. Het kan goed zijn om minder gluten te eten. Deze salade maak ik vaak in een grote hoeveelheid, omdat hij makkelijk 2 tot 3 dagen goed blijft in de koelkast. Zo hoef je ’s ochtends alleen maar een portie in een bakje te doen. Voeg eventueel wat verse sla, rucola, waterkers, kiemen, noten, pitten en/of kaas (feta of geitenkaas) toe, en je bent klaar om te gaan!

Niet elk lichaam reageert goed op bieten of mungbonen, dus voel je vrij om te experimenteren met andere groenten en peulvruchten. Probeer aan te voelen waar jouw lijf blij van wordt.

Gebruik altijd zoveel mogelijk biologische ingrediënten, omdat deze minder toxinen bevatten dan reguliere voeding. We willen ons lichaam zo min mogelijk belasten, omdat het al hard genoeg werkt om ons te ontgiften.

Ingrediënten voor ongeveer 4 porties:

  • 500 gr rode bieten (voorgekookt)

  • 300 gr mungbonen (gekookt)

  • 2 stengels bleekselderij

  • ¼ komkommer

  • Een handje veldsla of ander bladgroen

  • Handje walnoten (of andere noten en/of pitten)

  • 20 gr feta of geitenkaas

Voor de dressing:

  • 1 el balsamicoazijn

  • 3 el extra vierge olijfolie

  • 1 tl honing

  • 1 tl mosterd

  • Peper naar smaak

Bereiding:

Maak eerst de dressing door alle ingrediënten goed te mengen. Proef of er eventueel wat extra zuur (azijn), pit (mosterd) of zoet (honing) bij moet.

Snijd de rode bieten en bleekselderij in stukjes.

Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes.

Meng de groenten met de mungbonen en de dressing.

Bewaar de salade in de koelkast.

Voeg vlak voor het eten de veldsla, walnoten en feta toe.

Eet smakelijk en geniet van een lichte, voedzame lunch die je energie geeft!