In mijn praktijk zie ik best veel mensen die elke dag ontbijten met een boterham met kaas, jam of vleeswaren. Er zijn meerdere redenen om dit niet te doen:

  • Brood wordt gemaakt van tarwe en dit bevat gluten. In onze westerse samenleving krijgen de meeste mensen te veel tarweproducten en dus gluten binnen omdat het in veel voedingsmiddelen verstopt zit. Een cracker bij de lunch? Tarwe. Macaroni bij het avondeten? Tarwe. Een koekje bij de thee? Tarwe. ’s Avonds op de bank nog een borrelnootje? Tarwe.
  • Bepaalde voedselcombinatie kunnen voor problemen zorgen in de spijsvertering. Brood (een zetmeel) gaat niet goed samen met jam (suikers) of kaas/vleeswaren (eiwitten).
  • Door elke dag hetzelfde te ontbijten eet je weinig gevarieerd.

Maar wat eet je dan ’s ochtend? Nou er zijn gelukkig genoeg alternatieven en daarvan is de gezonde granola er één. Ik eet de granola met plantaardige yoghurt maar je kunt het ook eten met volle yoghurt of kwark. Voeg een eetlepel versgemalen lijnzaad toe (dit doe je makkelijk in een koffiemolentje) en je krijgt extra vezels en omega 3 binnen! Het is belangrijk dat je leert voelen wat bij je lichaam past en waar je lichaam behoefte aan heeft.

Onder aan het recept zie je kort beschreven welke voeding bij de Ayurveda dosha’s past. Doe een online testje om dit voor jezelf te bepalen en je kunt de granol nog passender voor jouw lijf maken!

Hieronder vindt je het recept voor een pot vol (ca. 1,5 liter inhoud), genoeg voor ongeveer 10 porties. Dit heb je nodig:

  • 250 grove havermout (liefst glutenvrij) of speltvlokken
  • 30 gram gepofte rijst, spelt of quinoa
  • 30 gram kokosvlokken
  • 30 gram pompoenpitten
  • 120 gram (gemengde) noten; denk aan amandelen, walnoten, pecannoten, hazelnoten etc.
  • 1,5 el kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kurkuma
  • 0,5 tl kardemompoeder
  • 0,5 tl piment
  • 0,5 tl kruidnagel
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 2 el kokosbloesemsuiker

Verwarm een oven op 170 graden.

Het bereiden is heel simpel: meng alle droge ingrediënten in een kom. Voeg als laatste de olijfolie toe en meng goed door elkaar.

Spreid de granola uit op een met bakpapier of siliconen matje beklede bakplaat.

Bak de granola 15 – 18 minuten in de voorverwarmde oven tot het een beetje bruin is en lekker ruikt.

Laat de granola helemaal afkoelen voordat het in een luchtdichte (weck)pot schept. De granola is zeker 3 weken houdbaar.

 

Welke ingrediënten passen bij welke dosha:

Vata – havermout, amandelen zonder vel, gepofte quinoa en spelt, kokos, pompoenpitten, sesamzaadjes, kurkuma, kruidnagel, nootmuskaat, piment, kaneel, olijfolie, verdunde yoghurt, kwark, biogarde, sojayoghurt

Pitta – havermout, alle noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, kokos, kardemom, kurkuma, venkel, gember, olijfolie of kokosolie (laat dit eerst even smelten in een pannetje), sojayoghurt, verdunde yoghurt

Kapha – speltvlokken, boekweitvlokken gepofte quinoa en spelt, pompoenpitten, zonnebloempitten, geen noten (voeg meer gepofte granen toe), gember, kurkuma, kruidnagel, nootmuskaat, piment, kaneel, venkel zonnebloemolie, geitenmelk of geitenyoghurt