Risotto is voor veel mensen echt comfortfood. In risottorijst zitten echter niet erg veel voedingswaarde, daarom kies ik vaak voor een variant met speltkorrels. Spelt bevat verschillende vitaminen (o.a. B3), mineralen (o.a. magnesium, ijzer en zink) die nodig zijn voor het goed functioneren van je lichaam. Ook bevat spelt in verhouding tot gewone risottorijst meer eiwitten. De structuur is uiteraard iets anders, maar niet minder lekker! Probeer het eens en varieer gerust met allerlei groenten.

Voor de risotto gebruik ik groentebouillon. Uiteraard is zelf gemaakt het beste, maar eerlijk gezegd is dat voor mij niet altijd haalbaar. Daarom heb ik altijd een bouillon in huis uit de gezondheidswinkel zonder E-nummers. Ik heb er naar gezocht in de supermarkt maar daar kon ik het helaas niet vinden.

In dit recept heb ik gekozen voor bleekselderij. Het heeft een lekkere hartige smaak maar bevat ook heeft het een positief effect op de werking van je maag en darmen. Bleekselderij bevat veel onoplosbare vezels en deze voeden de goede bacteriën in je darmen. Daarnaast heeft het een zuiverend effect op je lijf.

Miso gebruik ik graag als smaakmaker in verschillende recepten. Miso is (vaak) gemaakt van sojabonen en bevat eiwitten, vitaminen (o.a. K) en mineralen (o.a. mangaan en koper). Het is daarnaast een probioticum en dus goed voor je darmen.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 2 el olijfolie
  • 300 gr spelt
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el citroensap (vers)
  • 1/2 el miso
  • 400 gr bleekselderij
  • 150 gr palmkool (of boerenkool)
  • 200 gr doperwten (diepvries)
  • 750 ml groentebouillon (warm), eventueel iets meer als het te droog wordt
  • Verse peterselie
  • Eventueel: peper
  • Eventueel: feta

Eventueel: pompoenpitten of gehakte walnoten

Zo maak je de speltrisotto:

Snipper de ui en snij de knoflook fijn. Maak de bleekselderij schoon en snij en elleboogjes. Ris het blad van de palmkool en snij het fijn.

Maak de bouillon en doe hier de miso bij. Roer even goed tot de miso is opgenomen in de bouillon.

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui en knoflook glazig op halfhoog vuur.

Voeg de speltkorrels toe en laat deze even mee bakken. Zorg dat alle korrels er glanzend uit zien, dan hebben ze een dun laagje olie.

Voeg nu het citroensap toe, roer goed door wacht tot het is opgenomen. Doe dan 1/3 van de bouillon (250 ml) en de bleekselderij erbij en roer nogmaals goed door. Zet een deksel schuin op de pan en laat de risotto zacht koken. Voeg als de bouillon is opgenomen weer een 1/3 deel toe. Bij het toevoegen van het laatste deel van bouillon doe je ook de palmkool en doperwten in de pan.

Als al het vocht is opgenomen (dit duurt in totaal ongeveer een half uurtje) dan proef je of de speltkorrels gaar zijn. Als dat niet geval is dan voeg je nog wat extra bouillon toe en laat het nog even sudderen.

Hak de peterselie fijn en strooi over de risotto. Strooi feta, pitten en/of noten over de risotto en klaar ben je.

Ik serveer er altijd een kleine salade bij, eet smakelijk!