Dadelkoekjes om van te genieten (ca. 10 stuks)

We willen allemaal wel eens genieten van een koekje bij de thee of koffie. In de supermarkt is het echter vrijwel onmogelijk om iets gezonds te vinden zonder geraffineerde suikers. Nu zeg ik niet dat je van mijn koekjes meteen 10 per dag kunt eten, maar zo nu en dan 1 is geen enkel probleem! De oude koektrommel van oma vul ik regelmatig met deze koekjes omdat het een allemans vriend is.

Wat heb je nodig?

  • 125 dadels, 10 minuten geweekt in heet water
  • 30 gram kokosolie
  • 1 ei
  • 100 gram speltmeel of (zelfgemalen) havermeel)
  • 1 ½ theelepel kaneel, koekkruiden of pumpkin spice
  • 1 theelepel baking soda

Zo maak je het:

Verwarm de oven op 180 graden.

Doe de dadels in een bakje met heet water voordat je verder gaat met de rest.

Doe meel, specerijen en baking soda in een grote kom en mix even door met een lepel.

Knijp zoveel mogelijk vocht uit de dadels en doe ze met de kokosolie in een hakmolentje, staafmixer of keukenmachine en mix tot een homogene massa. Je ziet nog kleine stukjes dadel maar dat is de bedoeling. Voeg als laatste het ei toe en mix even mee.

Doe dan het dadelmengsel bij het meel en kneed dit met de hand of gebruik een spatel tot een deeg. Als het deeg te nat is voeg je nog een klein beetje meel toe.

Maak ongeveer 10 balletjes, leg deze op een met bakpapier bekleden bakplaat en druk ze uit tot ze mooie koekjes van iets minder dan een centimeter dik.

Bak de koekjes 12 tot 14 minuten in de oven. Laat afkoelen en eet smakelijk!