5 Ideeën om de gourmettafel gezonder te maken
Velen van ons zullen ergens in deze maand gaan gourmetten. Vaak betekent dit veel vlees eten, gebakken in boter of margarine. Om de gourmetavond wat lichter verteerbaar te maken kun je een paar simpele aanpassingen doen:
- Gebruik vlees dat niet is voorgekruid maar kruid het zelf. Je kunt dan zelf de hoeveelheid zout bepalen en je kunt kiezen voor een marinade zonder allerlei E-nummers. Vervang daarnaast een deel van het vlees voor garnalen of vis toe aan je gourmet tafel. Dit zorgt voor meer variatie en is vaak wat lichter verteerbaar. Kies ook hier voor niet gemarineerde varianten en maak het zelf op smaak met kruiden en specerijen.
- Geef ook opties voor groente in het gourmetpannetje. Paprika, champignons, ui, prei zijn heel makkelijk. Maar ook voorgekookte bloemkool of broccoli zijn lekker. Zeker als je ze kruid met bijvoorbeeld wat kerriepoeder. En geef er ook een lekkere salade bij van bijvoorbeeld rucola, waterkers of veldsla. Ook lekker: een salade van venkel en sinaasappel of geraspte wortel en appel.
- Gebruik extra virgine olijfolie in plaats van margarine of roomboter om te bakken. In olijfolie zitten gezonde vetten en het is goed te verwarmen. Gebruik altijd zo min mogelijk olie. Extra virgine olijfolie is ook goed te gebruiken in koude gerechten.
- Sausjes uit een flesje zijn natuurlijk heel makkelijk maar zitten vaak bomvol suikers en E-nummers. Maak zelf een sausje van yoghurt met verse kruiden, een snufje zout en een klein scheutje water. Of maak een barbecuesaus van tomaten passata met een beetje mosterd, appelciderazijn, 1-2 el kokosbloesemsuiker, komijnpoeder, knoflookpoeder, cayennepeper en zwarte peper. Simpel maar lekker en een stuk gezonder!
- Dan tot slot de drankjes bij het eten. Allereerst is het beter om tijdens het eten niet te drinken omdat het vocht de voedingsstoffen verdund en daardoor minder worden opgenomen in het lichaam. Maar ja, het is gourmetten is een feestje dus een drankje erbij is dan ook gewoon lekker! Om het gezonder te maken kun je kannen met water en vers fruit en/of kruiden op tafel zetten. Laat de smaken een aantal uren trekken voordat je het water serveert. Lekkere combinaties zijn o.a. een schijf sinaasappel, een paar cranberries (diepvries) en een paar blaadjes basilicum of een schijfje citroen, een paar stukjes ananas en munt. Maar probeer vooral uit wat jij zelf lekker vind; alles kan!