We hebben allemaal wel eens zin in iets lekkers. Maar ja, wat kies je dan als je gezonder wilt houden? Ik heb een cake gemaakt met cranberries die ik over had na de kerstdagen, speltmeel en pecannoten. Als zoetmaker gebruik ik geen kristalsuiker maar kokosbloesemsuiker. Het voordeel hiervan is dat het minder invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Daarnaast bevat het een aantal gezonde voedingsstoffen als B-vitaminen, ijzer, magnesium, kalium en zink. Dit recept is volledig plantaardig en wordt gemaakt met avocado olie. Deze olie bevat veel onverzadigde vetten die goed zijn voor je cholesterol en bloedvaten. 

Wat heb je nodig?

  • 250 gram speltmeel of bloem + een halve eetlepel extra
  • 1 tl baking soda
  • 110 gram kokosbloesemsuiker
  • 2 tl kaneel
  • 200 ml sojamelk (andere plantaardige melk werkt ook maar minder goed)
  • 1 el appelazijn
  • 80 ml avocado olie
  • 150 gram (bevroren) cranberries
  • 50 gram pecannoten

Hoe maak je de cake?

Vet een cakevorm in met wat avocado olie. Verwarm de oven voor op 170 graden.

Doe de sojamelk met de appelazijn is een kom en zet 5 minuten aan de kant. Je zult zien dat de melk dikker zal worden, dit is goed. 

Meng ondertussen het meel (of de bloem) met de baking soda, kaneel en kokosbloesemsuiker in een grote kom. 

Hak de pecannoten grof.

Meng de cranberries met het extra meel. Het laagje zorgt ervoor dat ze niet naar beneden zakken in je cake. 

Meng nu het meel-mengsel met het melk-mengsel en de olie tot een egaal beslag. Schep er vervolgens de noten en cranberries door heen. 

Doe het beslag in de cakevorm en bak de cake 40-50 minuten op 170 graden.

Mocht je niet alles binnen een paar dagen op eten dan kun je de cake prima in plakjes invriezen. Geniet ervan!